Info till våra stödmedlemmar

2024

Januari 2024

MÅLSÄTTNING 2024

 

 

Öppethållande

Varje torsdag under terminstid kl 10 – 12 träffas vi på skolmuseet för arbetsmöte alt. styrelsemöte och öppethållande för besökare.

Första torsdagen i månaden hålles ett mer formellt styrelsemöte med skrivet protokoll. Övriga torsdagar träffas vi på skolmuseet för arbetsmöte med planering och arbete.

 

Första söndagen i månaden i mars, april, maj och juni Öppet Hus kl 10-12.

Bemanning: två personer.

 

Lördagen den 16 mars kl 13-15 Öppet Hus.

Tema: Denna gång inviger vi den färdiga hörnan med Tvärskogs skola i modelljärnvägeformat.

Motsvarande upplägg planerar vi för i höst.

 

 

Marknadsföring

Vi på skolmuseet vill speciellt detta år marknadsföra oss mot

-   Rektorsområdets ledare, personal och klasser

-   Rektorsområdets föräldrar inom barnomsorg och skola

Alla som tillhör Tyringe gamla kommuns skolor ska känna till att det finns ett skolmuseum, där allt gammalt fint har kommit från skolorna i området till skolmuseet.

 

 

Studiebesök

Personalen på Tyringe skolmuseum planerar ett studiebesök på annat skolmuseum i juni alt. augusti.

 

 

Ekonomi

Vi fortsätter med vårt STÖDMEDLEMSLOTTERI. Köp stödmedlemslotter och stötta skolmuseets verksamheter. Lotterna kostar 20 kr och du får köpa så många du vill.

Nytt för i år är max 1 vinst/ person för att så många som möjligt av våra stödmedlemmar ska kunna vinna.

Vecka 45 blir det dragning i vårt stödmedlemslotteri!

Swisha till nedanstående nummer.

Swish 123 624 64 09

Det går också bra att stötta med valfritt belopp som gåva genom.

Söndagen den 1 december har vi Öppet hus igen! Som avslutning denna dag har vi utdelning av vinster i vårt stödmedlemslotteri i skolans cafeteria.

 

Du vet väl att det går bra att kontakta oss på skolmuseet och be om visning vid annat tillfälle än ovan angivna. Ring eller maila! Alla kontaktuppgifter finns på vår hemsida www.tyringeskolmuseum.com

 

Ni är alltid välkomna till Tyringe skolmuseum! /Styrelsen


Sept 2023

Information inför hösten 23

 

Vi på skolmuseet har nu kommit igång efter sommarlovet och träffats för första gången och lagt upp planerna för vad som ska hända på Tyringe skolmuseum i höst.

 

Torsdagar kl 09.30-12 finns vi på plats och arbetar och ni är välkomna att titta in! Det finns alltid någon som kan ta hand om Er och visa!

 

NYHET! Öppet hus första söndagen i månaden kl 10-12!

Söndagarna den 3 september, 1 oktober och 5 november! Det blir visning utan speciellt tema.

 

Öppet Hus söndagen den 15 oktober kl 13-15. Tema för dagen: S K O L B Ö C K E R!

Vi vill lyfta fram skolboken som kontrast till dagens skola med få läroböcker.

 

Vecka 45 blir det dragning i vårt stödmedlemslotteri! Köp stödmedlemslotter och stötta

skolmuseets verksamheter. Lotterna kostar 20 kr och du får köpa så många du vill. Swisha till nedanstående nummer.

Det går också bra att stötta med valfritt belopp som gåva genom Swish 123 624 64 09.

 

Söndagen den 3 december har vi Öppet hus igen! Ett litet tema denna gång blir invigningen av Tvärskogs skolas hörna i skolmuseet med modell av skolan omgivet av klassfoton från skolan. Som avslutning denna dag har vi utdelning av vinster i vårt stödmedlemslotteri i skolans cafeteria.

 

Du vet väl att det går bra att kontakta oss på skolmuseet och be om visning vid annat tillfälle än ovan angivna. Ring eller maila! Alla kontaktuppgifter finns på vår hemsida

www.tyringeskolmuseum.com

 

Ni är alltid välkomna till Tyringe skolmuseum!

 

Styrelsen


2023

Till                                                                                                 Juni 23

Stödmedlemmar i Tyringe skolmuseum

 

Vårens aktiviteter på skolmuseet hade vi nöjet att avsluta med ett Öppet Hus med temat Tvärskogs skola. I strålande väder dukade vi upp för fikat på skolgården med dukar på borden och en vas full med blommor och blader från tomten till Tvärskogs skola. För att få ännu mer känsla för temat fanns det foton på borden från den tidigare skolgården nere vid kyrkogården. Det blev en riktig examenskänsla av det hela. Det enda som fattades var den svenska flaggan på flaggstången.

 

Som framgår av ett av fotona så fick vi nästa ordna kön in på skolmuseet. Det var verkligen trevligt med det stora intresset kring Tyringes första skola.

 

 

Inne på skolmuseet hade vi dukat upp med foton från skolan, både klassfoton och miljöbilder. Dessutom hade flera av er besökare med flera foton. Tillsammans hjälptes vi åt att fylla i namnen på personerna på fotona. Nu har vi satt upp fotona i hörnan för Tvärskogs skola. Till hösten kommer vi att få en modell av skolan tillverkad och den ska då sättas på plats på hyllan i hörnan. Sen har vi då Tyringes två första skolor på egna platser i skolmuseet och det känns angeläget att göra detta eftersom dessa skolor ej längre finns.

 

Nu går vi på skolmuseet på sommarlov precis som skolorna gör. Vi startar upp igen när skolorna börjar, 

men …. Vi öppnar gärna upp för besökare passerande Tyringe under sommaren!! I somras hade vi långväga besök från bl a Västerbotten!

Ta kontakt med oss! Kontaktuppgifter finns på vår hemsida:

www.tyringeskolmuseum.com Det går både att ringa och maila! Oftast finns någon av oss medarbetare hemma i Tyringe och då kan vi visa!

 

Till sist önskar vi Alla en trevlig och avkopplande sommar med både sol och regn!

Välkomna tillbaka i slutet av augusti hälsar

 

Dan, Yvonne, Bosse, Gerardo, Jörgen, Yvonne W-S samt Sven-Ingvar


Söndagen den 4 juni 2023

Öppet hus 

Tema: Tvärskogs skola

FEBRUARI 2023

Information 

Årsmöte

2023-01-26


Tyringe skolmuseum har i veckan avhållit sitt årsmöte och med det har vi lagt jubileumsåret bakom oss.

Skolmuseet firade nämligen 30 år 2022 och det blev ett riktigt fint jubileumsår! Den stora utställningen i gymnastiksalen med kartor och rullplanscher var den stora begivenheten. Även den utställningsskärm som under förra våren togs fram om skolorna i f d Tyringe kommun blev mycket uppskattad och den finns kvar på museet att beskåda.

Antalet stödmedlemmar fick ett nytt rekord, 325 stödmedlemslotter var sålda! Tack alla som på detta stöttar vår verksamhet!

Årsmötet avlöpte annars som brukligt och av de val som gjordes blev det omval på samtliga poster.

Efter valen presenterades vår nya broschyr med de aktiviteter som är inplanerade för det nya året.

Som avslutning på årsmötet överlämnades av Yvonne Godesdotter en gåva i form av en bok – Tyringe skolmuseum 30 år i ord och bild. En riktigt trevlig årsbok om jubileumsåret! Stort tack Yvonne!JANUARI 2023

Inbjudan till

 ÅRSMÖTE

 för  

 Tyringe skolmuseum

torsdagen den 26 januari kl.18.30

Plats: skolans cafeteria

Vi bjuder på fika.

Välkommen!

Lämna gärna ett meddelande om du kommer

  Välkommen till skolmuseet!

DECEMBER 2022

Till

Stödmedlemmar i Tyringe skolmuseum

 

Här kommer en julhälsning till Er alla! Vi vill passa på att tacka för ett oerhört fint jubileumsår, det 30:e! Väldigt mycket har varit bra det här året!

1.       Vår kartläggning av skolor i f d Tyringe kommun var väldigt spännande att genomföra och resulterade i en hel utställningsskärm med en karta i mitten som visar var alla skolorna fanns, med foton både på gamla och nya skolor samt med en redovisning av skolornas verksamhetstid. Skärmen finns nu att beskåda i fågelrummet på museet.

2.       En hel vecka med jubileumsutställningen i gymnastiksalen i maj blev årets höjdpunkt. Kartor och rullplanscher i hela salen blev mycket uppskattade av både besökare utifrån och alla skolklasser på mellanstadiet. En utställningsskärm med Tyringe skolmuseums 30-åriga historia väckte också berättigat intresse. Skärmen finns tillsammans med skärmen ovan i fågelrummet på skolmuseet.

3.       Vår unika orgel/kateder fick under året nytt liv efter samarbete med kantor Ingvar Albihn och hans två orgelbyggare Anders och Eva-Maria. Väldigt trevligt med orgelinvigning vid öppethållandet i oktober också!

4.       Stödmedlemslotteriet satte nya rekord både i antal sålda lotter och antalet som köpte. Arbetsåret avslutades med utdelning av skolplanschvinsterna i samband med vårt julmarknadsöppethållande.

Grattis alla vinnare och välkomna in i stödmedlemslotteriet 2023.

5.       Under året har en ny hemsida framtagits – www.tyringeskolmuseum.com Gå gärna in på denna för där kan ni alltid hitta senaste nytt och alla kontaktuppgifter.

6.       Utöver allt detta så har också en ny broschyr tagits fram och utdelades för första gången vid julmarknadsöppethållandet.

7.       Till sist vill vi slå ett slag för vårt öppethållande:

Torsdagar kl 09-30-12 under skoltid. Det är vår arbetsförmiddag och vi tar oss tid till att guida om ni kommer!

Kan man komma vid annan tid? Ja, det går utmärkt! Ta kontakt med någon i styrelsen eller via mail så ställer vi upp när det passar Er! Får ni gäster som ni tror skulle vara intresserade, hör av Er då också! Vi visar gärna vår kulturskatt!

 

God Jul och Gott Nytt År önskar vi på Tyringe skolmuseum!


NOVEMBER 2022

Vecka 47

Öppet hus

Söndagen den 27 nov kl 14-16

kl 16

Utdelning i stödmedlemslotteriet i skolans cafeteria


Dragning stödmedlemslotteri

torsdagen den 10-11-2022

Vecka 45

Dragning i stödmedlemslotteriet

Vecka 45 förrättas dragning i stödmedlemslotteriet. Vinnarna får personligt meddelande om vinst.

Tag chansen och bli medlem Du också, så stöder Du vår ideella verksamhet för bevarande av allt gammalt från skolans värld. 20 kr/stödmedlemslott och Du får köpa så många Du vill. Du vinner skolplansch ur vår dubblettsamling. 

Betala med bg 687-9456, Swish 123 624 64 09 eller kontant.

Välkommen som stödmedlem!


OKTUBER 2022

Öppet hus söndagen den 23-10-2022 

invigning av kateder/orgel

ORGEL/KATEDER INVIGNING

Tyringe skolmuseum hade Öppet Hus i söndags! Ingvar Albihn, kantor i Tyringe församling spelade på vår nyrenoverade orgel/kateder som en återinvigning. I början av året fick vi på skolmuseet nämligen hjälp av Ingvar med tips på orgelbyggare som kunde renovera. Det var Anders Sällström och Eva-Lena Andrén från Lund som helt ideellt gjorde orgeln i ordning. Vi tackar alla tre för den hjälp som vi fick med orgeln.

Ingvar Albihn spelade lite olika stycken på orgeln och både spelandet och orgeln lät riktigt bra! Som en liten påminnelse om vad orgeln har använts till i skolans värld, så hade Ingvar tryckt upp texterna till två psalmer som vi sjöng tillsammans. ”Din klara sol” och ”Härlig är jorden”. Riktigt stämningsfullt!


SKOLMUSEUM HEMSIDA

tyringeskolmuseum.com

Som andra programpunkt för dagen utöver vanlig visning presenterades skolmuseets nya hemsida. Gerardo Fontecilla-Bonnet, som har gjort arbetet med styrelsens hjälp, presenterade och demonstrerade innehållet! Gerardo fick mycket beröm för en överskådlig och fin hemsida!Under våren renoverades katedern/orgeln så att den är i spelbart skick, vilket möjliggjordes genom gott samarbete med kyrkan i Tyringe,  kantor Ingvar Albihn och hans kontakter. Ni hälsas därför välkomna till invigning av orgeln! Ingvar Albihn kommer att spela för oss. Kanske blir det någon psalm också med tanke på vad orgeln användes till förr i tiden!

Under eftermiddagen kommer vi att presentera vår hemsidan också

 


Till Oktober 2022

Stödmedlemmar i Tyringe skolmuseum

Höstens arbete har varit i gång ett tag på skolmuseet med bl a visning av museet för eleverna i skolår 2. Mycket trevligt med de små barnen! Även en grupp folkskollärare som gick ut seminariet i Kristianstad 1969 har besökt oss!

Annars hade vi en väldigt intensiv vår med kartläggning av alla skolor i fd Tyringe kommun. Efter rundtur och besök i området resulterade det hela i en utställningsskärm som visade både var skolorna geografiskt låg och hur de såg ut både förr och nuförtiden, även om en del vara rivna. Det geografiska och fotografierna kompletterades av en historik om skolorna och när de användes.

30-årsjubileet utmynnade också i en utställningsskärm om Tyringe skolmuseums 30-åriga historia med tidningsklipp och foton.

Vid jubileumsutställningen i maj hängde vi upp kartor och rullplanscher, nästan 100 stycken, i skolans gymnastiksal. Vi visade även de två utställningsskärmarna om Tyringe kommuns skolor och skolmuseets 30-åriga historia.

Vi hade öppet för allmänheten vid tre tillfällen och alla klasserna på mellanstadiet gjorde besök och hade en tipstävling där eleverna skulle tippa 13 rätt utifrån det som man fick se på utställningen.

Tusen TACK till alla som besökte utställningen!

Nu över till höstens aktiviteter:

Tyringeskolmuseum.com

I dagarna kommer vi att lägga ut vår nya hemsida, tyringeskolmuseum.com En av våra duktiga medarbetare Gerardo Fontecilla-Bonnet har stått för detta stora arbete. Stort TACK till Gerardo!! Välkommen in på vår nya hemsida!

Öppet hus söndagen den 23 oktober kl 13-15

Under våren renoverades katedern/orgeln så att den är i spelbart skick, vilket möjliggjordes genom gott samarbete med kyrkan i Tyringe,  kantor Ingvar Albihn och hans kontakter.Ni hälsas därför välkomna till invigning av orgeln! Ingvar Albihn kommer att spela för oss. Kanske blir det någon psalm också med tanke på vad orgeln användes till förr i tiden!

Under eftermiddagen kommer Gerardo att presentera hemsidan också!

Stödmedlemslotteriet

Dragning i stödmedlemslotteriet sker vecka 45. Ännu inte för sent att bli medlem! Vinnarna meddelas!

Öppet hus med vinstutdelning

Söndagen den 27 november har vi Öppet hus kl 14-16. Efter klockan 16 förflyttar vi oss till skolans café för utdelning av vinster i vårt stödmedlemslotteri. Vi brukar börja med glögg och pepparkakor


Varmt välkomna till Tyringe skolmuseum!